Sterrenkaarten

Kalender


Kalender

Met deze functie komt u te weten welke astronomische verschijnselen voor een bepaalde periode plaatsvinden.


U kunt de startdatum, einddatum en het aantal dagen tussen iedere berekening kiezen, tevens het tijdstip waarop de positie wordt berekend.
Geeft u niets op dan worden berekeningen uitgevoerd over de eerste vijf dagen vanaf de huidige datum en telkens om 0h UT. 
Houdt u er rekening mee dat de berekening lang kan duren als u een groot aantal tijdstippen heeft gekozen.

U kunt op de tabel klikken voor het weergeven van de overeenkomstige kaart. Het programma toont een kaart met gebruikmaking van de gekozen datum en tijdstip, en gecentreerd op het betreffende object. Als de gekozen kolom een tijdstip voor een bepaalde gebeurtenis bevat zoals de opgang van een planeet of het tijdstip waarop de schemering begint, dan wordt dit tijdstip in de kaart gebruikt. Er zijn nog enkele functies voor de eclipsen en de Satellieten die op de betreffende pagina worden beschreven.


Schemering:

Dit scherm toont u de tijdstippen voor ochtend en avondschemering van iedere gekozen datum.
De nautische schemering begint/eindigt als de zon zich 12 graden onder de horizon bevindt. De helderste sterren zijn dan zichtbaar.
De astronomische schemering begint/eindigt als de zon zich 18 graden onder de horizon bevindt. De hemel is dan helemaal donker en alle sterren zijn zichtbaar.Planeten:

Toont de positie, magnitude, schijnbare diameter, verlicht deel, de tijdstippen voor opkomst, doorgang en ondergang, en de huidige azimuth en hoogte voor de planeten, de maan en de zon voor iedere gekozen datum.Kometen:

Toont de positie, helderheid, hoekafstand tot de zon, fase en de tijdstippen voor opkomst, doorgang en ondergang voor de gekozen kometen.

De hoogte boven de horizon en de azimuth gedurende de schemering worden aangegeven om u behulpzaam te zijn kometen waar te nemen die dicht bij de zon staan. Het geeft tevens aan of de komeet het beste in de ochtend of in de avond te zien is.Zoneclipsen


Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Fred Espenak, NASA/GSFC. U kunt zijn webpagina bezoeken door op de grote knop bovenaan deze pagina te klikken.
De lijst toont de zoneclipsen voor de huidige eeuw. Deze toont de datum en tijdstip voor het maximum, de type eclips, het sarosnummer, de waarde voor gamma, de grootte van de eclips, de lokatie van het eclips maximum, de hoogte van de zon op deze lokatie, de breedte van de baan in kilometer, de duur van de totale of ringvormige fase, de beschikbaarheid van een gedetailleerde kaart. Zie de gedetailleerde beschrijving voor deze waarden
De gegevens voor 1800 tot 2100 zijn met het basispakket meegeleverd, u kunt meer gegevens van de webpagina downloaden.

Met een muisklik op de lijst wordt de eclips vanaf de huidige lokatie getoond en het programma in de animatie modus gezet.
Klikt u op de kolom Lengte of Breedte, dan wordt de lokatie voor het maximum op de wereldkaart getoond. U kunt de eclips vanaf dit punt tonen door dit venster te sluiten of een andere lokatie op de kaart te kiezen. De oorspronkelijke lokatie wordt teruggehaald wanneer u de animatie modus verlaat.
Klikt u op de kolom Kaart dan toont deze de gedetailleerde kaart voor deze eclips, als deze beschikbaar is.Maaneclipsen


Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Fred Espenak, NASA/GSFC. U kunt zijn webpagina bezoeken door op de grote knop bovenaan deze pagina te klikken.
De lijst toont de maaneclipsen voor de huidige eeuw. Deze toont de datum en tijdstip voor het maximum, het type eclips, het sarosnummer, de waarde voor gamma, de grootte in de bijschaduw en kernschaduw, de halve duur van de partiële en totale fasen. Zie de gedetailleerde beschrijving voor deze waarden.
De gegevens voor 1800 tot 2100 zijn met het basispakket meegeleverd, u kunt meer gegevens van de webpagina downloaden.

Met een muisklik op de lijst wordt de eclips vanaf de huidige lokatie getoond en het programma in de animatie modus gezet.Satellieten


Voor de berekeningen voor satellieten wordt gebruik gemaaakt van de programma's QuickSat van Mike McCants en Iridflar van Robert Matson. Neem de tijd de documentatie voor deze programma's te lezen, ze bevinden zich in de map cat\satellites.
Werk de TLE elementbestanden regelmatig bij (minstens iedere week), dit kunt u doen met de knop "TLE downloaden". De bestanden moeten naar de folder cat\satellites worden gekopiëerd. De bestanden die met het basisprogramma moeten worden beschouwd als alleen maar een voorbeeld.

Kies eerst het datum bereik voor de voorspelling, de magnitudegrens voor de lijst en op de kaart uit te plotten, het te gebruiken TLE bestand voor de berekening (gebruik de Ctrl of Shift toets voor het kiezen van meerdere bestanden). Gebruik de twee markeervakjes rechts wanneer u het zoeken naar satellieten dat de huidige kaart doorkruist wilt beperken (nuttig als u een satellietspoor op een langbelichte fotografische opname wilt vermijden) of als u ook Iridium flares in de lijst wilt opnemen.

Aan het TLE bestand voor de Iridium flares moet de naam iridium.tle worden gegeven en als u het satellietspoor voor en na de flare wilt tonen moet u dit bestand in de lijst wilt opnemen en een grensmagnitude van minstens 8 voor de kaart kiezen.

Nadat u op OK geklikt heeft toont de lijst de volgende waarden : de datum en tijdstip voor de maximale hoogte, de naam van de satelliet, de maximale magnitude, azimuth en hoogte voor de maxima, afstand in kilometer, rechte klimming en declinatie, de berekende afwijking op het voorspelde tijdstip in minuten of voor de flare de afstand en richting voor het maximum van de flare, en de bewegingsrichting van de satelliet.

Een muisklik op de lijst toont de kaart voor deze satellietpassage maar ook enkele andere die helderder zijn dan de magnitudegrens gedurende een tijdsbereik van +/- 6 minuten.